De beleving:

Ik zie daar kinderen over de Posbank lopen, ik zie hun ouders, ik ontwaar hun grootouders maar ook vele anderen. Uit heel Nederland komen mensen naar dit onverwacht mooie gebied. Laat je verrassen. Het is nog stil maar geluiden beginnen zich te vormen. De ochtendmist maakt langzaam plaats voor de eerste waterige zonnestralen. Er is nauwelijks beweging. De vogels laten zich nauwelijks horen. De

mystiek van de bomen, de heidevelden en de schapen laten zich nog niet in woorden vertalen. Het is stil. Het lijkt net alsof de natuur zich in vertwijfeling afvraagt of de dag nog niet begonnen is en of de nacht nog bestaat in de harten van de onbekende wezens. Is er een tovenaar aan de gang ? Of komen de verhalen gewoon heel simpel uit ons zelf en toch komt de mist als een tovenaarsleerling in ons binnen.

Het lijkt net alsof de winter al begonnen is en of de zomer nog bestaat. Waar staan we? We staan op de hellingen van de Posbank in Rheden. En dan horen we in de verte de klanken van de IJssel. We moeten goed luisteren, want horen we daar de klanken van de ganzen? Niels Holgersson laat ook hier zijn sporen achter, maar we moeten wel goed kijken, en bovenal goed luisteren; zelfs de stilte is niet stil. … Muziek van een danser trilt in de verte. En daar horen we de zachte tonen van het lied Morgenrot. Oude verhalen komen langs.

Ik hoor nogmaals de ganzen en we kunnen er niet meer om heen. In die vertwijfeling van dag en nacht, van winter en zomer, komt de herfst door. En de mist breekt en de ganzen laten hun vertwijfeling varen, zij gaan op weg zonder te weten waar naar toe.

De Posbank beleving begint en jullie kunnen een deel worden van deze mystiek: de mystiek van de herfst. De wind zorgt voor nieuwe geluiden en mensen worden wakker en gaan op weg over de heuvels en luisteren naar verhalen, kijken naar toneel van kinderen. Kijken naar de dans en je laven aan de warme chocolademelk. De herfst is begonnen en de Posbank laat zijn geheimen los en jullie zijn een deel van deze onverwachte zoektocht. Ga!

Ervaar de kleuren en laat je verrassen door de mystiek van de heuvels en de dalen. Daar moet je wezen. De mystiek is meer dan een boom, want in die boom huist een verhaal en dat verhaal zullen we moeten zoeken. Ga!

En nu kleurt de Posbank in de onbekende keuren van de herfst. En jullie zijn er bij!

De ‘huizen’: waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten: